Header image  Header image  Header image  Header image  
Beeldend kunstenares Frida Boland uit Doetinchem  
line decor
  
line decor

 
 
 

 
 
KORTE KENNISMAKING MET FRIDA BOLAND


Frida Boland (Doetinchem, 1950) - beeldend kunstenares - tekent, schildert, boetseert, maakt iconen en geeft cursussen en workshops; is veelkleurig in voelen, denken, spreken en werken. Altijd op zoek naar unieke identiteit en betekenis. Haar werk heeft te maken met de zoektocht naar harmonie. Ze studeerde af aan de Kunstacademie in Arnhem en volgde daarna de opleiding voor tekentherapeut. Ze is auteur van verschillende boeken.

De kunstwerken van Frida Boland ontstaan uit haar fascinatie voor, en aanzienlijke kennis van, oude volkeren en culturen, ze probeert verbanden te leggen tussen oude culturen. Tijdens haar vele reizen liet ze zich inspireren door voorbije en nog bestaande rituelen, objecten, religies en legenden van andere werelddelen. Haar schilderijen, tekeningen, iconen en beelden beschikken over een magische spirituele lading die op hun beurt weer anderen inspireren. Magistraal maakt ze gebruik van oude bronnen van inspiratie om een brug te slaan tussen verleden en heden, tussen werkelijkheid en verbeelding.

Frida heeft een innerlijke drang zich bezig te houden met werk dat zowel bijdraagt aan haar eigen groei en innerlijke ontwikkeling als die van anderen - een hoger doel dan alleen materieel gewin. Haar lesgeven is gericht op de ontwikkeling van het potentieel van anderen, ze is belangstellend, ziet snel mogelijkheden en fungeert als katalysator in de realisatie van ideeŽn. Probeert mensen te begrijpen en helpt hen om zich te ontplooien, met aandacht voor individualiteit en groei. Haar grootste wens is vrede en heelheid voor zichzelf en de wereld.

Frida Boland is een gevestigde naam en verzorgt al jaren inspirerende teken- en schildercursussen. In haar eigen atelier worden cursussen gegeven met een spirituele achtergrond, zoals Mandala, en Chakra. En cursussen met oude culturen als thema zoals Boeddha, Egypte, Indianen, Godinnen, Engelen en Iconen. Er wordt voornamelijk gewerkt met kleurpotlood, gouache, tempera, acrylverf en inkt.

TARA
waar het atelier haar naam aan te danken heeft

De traan van mededogen viel op de aarde en werd een meer. In de lente groeide er in dit meer een lotusbloem. Toen de bloem ging bloeien ontstond TARA. De naam TARA betekent; zij die bevrijdt, zij die ons leidt over de oceaan van Samsara (het aardse bestaan).

Als Witte TARA drukt zij de hoogste intelligentie van Boeddha uit, de alwetende. Zij is een wijsheids Godin. Op sommige afbeeldingen zit zij rechtop, statig en energiek in de lotus houding van meditatie en concentratie. Zij is ontspannen, haar handen in een gebaar van wensvervulling, mededogen en spirituele integratie.

Als de Groene TARA is zij de moeder van het mededogen; zij is er voor hulp en steun de ster die ons de weg naar de andere oever wijst. Tevens heeft zij het aspect van de tijd die ons verslindt, hetgeen symboliseert dat we geen tijd verloren mogen laten gaan. TARA verbeeldt het stromend water, ook helpt zij bij het verwoorden van gevoelens en emoties, wanneer deze blijven steken en zich vast zetten in ons lichaam, water kiest de weg van de minste weerstand en zet ons weer in de stroom van het leven.


 
Frida